freiburg-alemanya-dory-sontheimer-les-set-caixes

Primera parada: Freiburg, Alemanya

El documental Les set caixes va començar el viatge a Freiburg (Alemanya). Un equip de gravació de Grup Broadcaster va acompanyar la Dory durant tres dies en el seu viatge cap a una ciutat que havia format part de la vida dels seus avantpassats. Ella va ser l’encarregada de pronunciar el discurs en record de les més de 450 persones que, el dia 23 d’octubre del 1940, van ser deportades de l’estació de Freiburg al camp de concentració francès de Gurs.

A Freiburg com a la resta d’Alemanya, el partit nazi va arribar al poder el 1933. Al novembre del 1938, durant la nit dels vidres trencats, la sinagoga jueva va ser cremada. El 1940, en marc de l’anomenat pla Wagner-Bürckel, els jueus que encara restaven a Freiburg van ser transportats al sud de França. Van ser més de 1000 quilòmetres en un tren en què viatjava el mateix Adolf Eichmann, màxim responsable en aquells moments de la deportació de jueus.

Els avis materns de la Dory, que llavors vivien a Freiburg, van ser avisats amb dues hores d’antelació amb l’ordre que havien d’abandonar casa seva i emportar-se, com a màxim, 50 quilos d’equipatge i 100 marcs per persona. Una vegada atravessat el Pont de Wiwili van pujar a un tren i mai més van tornar.

Durant el viatge a Freiburg, l’equip de gravació ha estat testimoni de moments emocionants i significatius per a la Dory com la seva primera visita a la casa on van viure els seus avis, o al cementiri jueu de Sulzburg, en plena Selva Negra, on hi han enterrats els seus besavis.

Rodatge a Freiburg, Alemanya, del documental Les set caixes

 

Deixa un comentari