por silenci secrets les set caixes documental

Por, secrets i silenci

La por, el fil conductor de la conversa entre Dory Sontheimer, Lluís Bassat i Eduardo Martín de Pozuelo

 

El documental “Les set caixes” segueix avançant. Aquesta vegada, un equip de gravació de Broadcaster ha acompanyat a la Dory Sontheimer en una trobada molt especial.

La Dory, educada com a catòlica però d’arrels jueves i que descobreix en set caixes la dramàtica història de la seva família, víctima del règim nazi, ha mantingut una conversa de dues hores aproximadament amb el publicista Lluís Bassat, sefardita com els seus avantpassats, i amb el periodista Eduardo Martín de Pozuelo, especialista en el franquisme i l’Holocaust.

El fil conductor d’aquesta conversa ha estat la por. Una emoció que va perdurar en l’ànim de totes aquelles persones jueves que van viure, ni que fos indirectament, l’Holocaust. Les aportacions dels protagonistes repassen les històries de vida de les seves famílies, però també alguns trets de la història del segle XX.

A partir d’aquestes veus, que comparteixen sentiments, idees i història, entendrem què va representar el nazisme i “la seva solució final”. També descobrirem el paper de Catalunya durant la Segona Guerra Mundial: una terra “de pas”, per emigrar a un tercer país, per a tots aquells que fugien de la barbàrie nazi.

Tot i així, la vida d’aquests refugiats va ser dura. La por a ser descoberts i deportats va portar a moltes famílies jueves a refugiar-se en el silenci; molts, com en el cas dels pares de la Dory, van decidir amagar la seva identitat fins als nostres dies. De fet, en aquella època, pels carrers de Barcelona, el nazisme es mantenia viu i molt actiu: Eduardo Martín de Pozuelo i Dory ens ho mostren en diversos documents inèdits i fotografies dels anys 40.

Aquesta trobada ha tingut lloc al pati interior del Mercer Hotel Barcelona, un marc ideal per acollir la conversa. A més, l’equip de rodatge ha aprofitat l’excel·lent ubicació de l’hotel per gravar imatges de recurs de la Dory pels carrers de Barcelona.

Trobada a Barcelona

 

One thought on “Por, secrets i silenci

  1. Emocionan, aquets dos llibres que he llegit de una tirada auria de ser lectura obligatoria a les escoles , confeso que en algún moment he plorat, la tendresa i l’amor que desprenen les cartes m’han colpit positivament tenín en compte les circunstancias tan adversas, felicitats Dory ! Petons

Deixa un comentari